Het Nederlands Openluchtmuseum bij Arnhem
is voor zover bekend het eerste museum in ons
land dat aandacht besteedde aan de Chinese
restaurantcultuur. In de Zaanse Buurt op het
museumterrein werd in 2010 een interieur na
gebouwd van een Chinees restaurant uit de
jaren '60. Via een digitaal 'schuifloket' wordt
daar de geschiedenis verteld van de komst van
de Chinezen naar Nederland. Anno 2021 is de
Chinees-Indische restaurant-cultuur toegevoegd
aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed.
Bij de Chinees-Indische restaurants is sprake
van een unieke samenkomst van culturen.
De stichting Meer Dan Babi Pangang was de
belangenbehartiger voor de plaatsing op de erf-
goedlijst. Evenals Mark van Wonderen, schrijver
van het vijf keer herdrukte boek Chin. Ind.
Spec. Rest.; een verdwijnend Nederlands
fenomeen, maakt de stichting zich zorgen om
de afname van het aantal Chinees-Indische
restaurants in ons land. Het doorgaans vrij zware
en vette eten, het gebrek aan Chinese koks,
modernisering en geen overnamekandidaten
maken, dat er in de toekomst nog meer zullen
verdwijnen. De nu erkende restaurantcultuur
gaat van menukaart tot aan de manier waarop
het eten geconsumeerd wordt. Maar ook het
afhalen en de wijze waarop de restaurants zijn
ingericht.
Voor het restaurant op de foto is het te laat.
Chinees Specialiteitenrestaurant Golden River
in Laren sloot in 2020 de deuren. Eigenaar
Hemmy Wong is gestopt en het pand wordt
gesloopt. Onderdelen van het interieur zijn
gelukkig uitgenomen en worden herplaatst
in De Groene Afslag eveneens in Laren, een
initiatief van ondernemer Lucas Mol. Met dit
hergebruik blijft een stukje van de Chinese
restaurantcultuur bewaard. Al zal het nooit
meer zo worden als in de fotoreportage die
Cynthia Boll in 2014 maakte voor National
Geographic.
Foto: Karei Loeff
5 HEEMSCHUT
Mei 2021
GESLOTEN