Het Nederlands Openluchtmuseum bij Arnhem is voor zover bekend het eerste museum in ons land dat aandacht besteedde aan de Chinese restaurantcultuur. In de Zaanse Buurt op het museumterrein werd in 2010 een interieur na gebouwd van een Chinees restaurant uit de jaren '60. Via een digitaal 'schuifloket' wordt daar de geschiedenis verteld van de komst van de Chinezen naar Nederland. Anno 2021 is de Chinees-Indische restaurant-cultuur toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. Bij de Chinees-Indische restaurants is sprake van een unieke samenkomst van culturen. De stichting Meer Dan Babi Pangang was de belangenbehartiger voor de plaatsing op de erf- goedlijst. Evenals Mark van Wonderen, schrijver van het vijf keer herdrukte boek Chin. Ind. Spec. Rest.; een verdwijnend Nederlands fenomeen, maakt de stichting zich zorgen om de afname van het aantal Chinees-Indische restaurants in ons land. Het doorgaans vrij zware en vette eten, het gebrek aan Chinese koks, modernisering en geen overnamekandidaten maken, dat er in de toekomst nog meer zullen verdwijnen. De nu erkende restaurantcultuur gaat van menukaart tot aan de manier waarop het eten geconsumeerd wordt. Maar ook het afhalen en de wijze waarop de restaurants zijn ingericht. Voor het restaurant op de foto is het te laat. Chinees Specialiteitenrestaurant Golden River in Laren sloot in 2020 de deuren. Eigenaar Hemmy Wong is gestopt en het pand wordt gesloopt. Onderdelen van het interieur zijn gelukkig uitgenomen en worden herplaatst in De Groene Afslag eveneens in Laren, een initiatief van ondernemer Lucas Mol. Met dit hergebruik blijft een stukje van de Chinese restaurantcultuur bewaard. Al zal het nooit meer zo worden als in de fotoreportage die Cynthia Boll in 2014 maakte voor National Geographic. Foto: Karei Loeff 5 HEEMSCHUT Mei 2021 GESLOTEN

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschut - Tijdschrift 1924-2022 | 2021 | | pagina 5