Workshop geeft inzicht
Vakmanschap
Bedrijfsbezoek
onttrekken worden rode pannen 'gesmoord'.
Met het aanbrengen van een laag engobe,
een ingekleurd kleipapje, krijgt de pan een
ander uiterlijk. Uiteindelijk kunnen pannen
ook worden verglaasd, wat het dak een
meer glanzende aanblik geeft.
BMI Monier is meer dan een dakpannenfa-
brikant. De werknemers hebben een passie
voor het product. Dat blijkt uit de workshop
die op bepaalde tijden wordt gegeven en waar
- heel bijzonder - de deelnemers een com
plete inkijk krijgen in het productieproces.
Een dak moet worden gezien als een dak
systeem en moet voldoen aan het bouw
besluit. Dat zorgt er bij aannemers voor
soms andere oplossingen te kiezen dan
het klassieke pannendak. En dat terwijl het
pannendak, mits goed aangebracht, nog
steeds voldoet aan alle eisen. Belangrijk
aspect voor een duurzaam dak is ventilatie.
Verkeerde isolatie kan leiden tot aantasting
van het onderdak. Als de pannen zelf te lang
vochtig blijven, treedt verzadiging van de
dakpannen op en ontstaat mos, alg en uit
eindelijk houtrot. En bij langdurige inwerking
van hoge temperaturen bestaat het risico
van de verpulvering van de eronder aan
gebrachte isolatiefolie. Ook de verankering
van dakpannen is een aandachtspunt.
Tijdens de workshop komen mooie voorbeel
den, maar ook kleinere en grotere 'rampen'
aan bod. Zo leer je bijvoorbeeld waarom,
vaak op nieuwe daken, bij storm pannen
soms in hele vlakken van daken waaien. Ze
worden er als het ware van af gezogen.
BMI Monier helpt eigenaren ook met onder
zoek. Ze hebben een eigen laboratorium en
experts die heel veel kennis hebben over
klassieke daken. Maar bovenal is hun grote
zorg dat het vakmanschap om de daken
goed te leggen in rap tempo verdwijnt. Een
gebrek aan kennis over het product gecom
bineerd met een verlies aan kennis hoe je
een dakpan op een goede manier op het
dak bevestigd. Snel en groter is daarbij het
devies van veel aannemers, waardoor het
Een oorspronkelijke piron en een handge
maakte replica.
aanzicht van het dak verandert. BMI Monier
vraagt ook aandacht voor de ambtelijke
toets en de commissies voor ruimtelijke
kwaliteit. Want vaak wordt er bij adviezen
over restauratie niets gevraagd of gezegd
over het bestaande dakvlak en of en zo ja
wat daarvoor in de plaats komt. Het gaat
BMI Monier niet om het verkopen van zoveel
mogelijk dakpannen. Het uitsorteren van
bestaande dakpannen en het opnieuw leg
gen is ook een prima behoud van het monu
mentale dak. BMI Monier is tenslotte ook
nog gespecialiseerd in speciale onderdelen
van het dak zoals pirons die soms op maat
gemaakt moeten worden. Op de enorme
zolder van het bedrijf liggen honderden half-
fabricaten van soorten en maten als hoek
en eindpannen te wachten op de opdracht-
gever die juist dat ene missende onderdeel
weer wil aanvullen.
Een ronde langs het productieproces is als
een spannende ontdekkingstocht. Het geeft
inzicht in de veelal geautomatiseerde, maar
op traditionele basis gestoelde werkwijze.
Het begint met de aanvoer van de soorten
aarde, waaronder, löss, leem en Eifel. De
grondstoffen worden gemengd en in een
grote kleikelder gestort. Daar draait een
indrukwekkende machine die het materiaal,
nadat het heeft gerust, van onderaf weer
naar boven afschraapt. In strengpersmachi
nes worden lange stroken klei gemaakt, die
worden afgesneden in delen. Die gaan naar
de vormpers, waarna de geperste dakpan
nen worden geplaatst in een droogrek. Het
daarop volgende sneldroogproces vraagt
een constante, precieze temperatuur om al
het vocht uit de klei te halen. Daarna gaan
de pannen naar de tunneloven. Deze is
computergestuurd en indrukwekkend lang.
Ook hier is het proces van bakken versneld,
overigens zonder dat dit ten koste gaat van
de kwaliteit. De afwerking en verpakking
vormt het sluitstuk. Hier valt de machine
op die de kwaliteit controleert. Iedere pan
wordt gefotografeerd! Als er een dakpan is
met een afwijking, krijgt deze een lik verf en
wordt vernietigd. Want het nieuwe klassieke
dak is nu perfecter dan ooit....
De productie van de meest gebruikelijke typen pannen verloopt volledig geautomatiseerd.