Erfgoedexcursie Heemschut op vrijdag 17 september Irene Agterkamp - De landelijke erfgoedexcursie van Heemschut bezoekt vrijdag 17 september West-Brabant. Hier zijn de afgelopen jaren enkele bijzondere bedrijfsgebouwen behouden door ze geschikt te maken voor andersoortig gebruik. In de voormalige zeepziederij De Ster is tegenwoordig een restaurant gevestigd, Saveurs. Foto BOEi \UDE INDUSTRIËLE GEBOUWEN, het industrieel erfgoed, hebben voor de directe omgeving vaak een bijzondere betekenis. De verbondenheid met het gebouw is meestal groot, omdat ooit vader er een (groot) deel van zijn leven heeft gewerkt, en soms daarna de zoon ook weer. Daarnaast zijn de ligging, bouwstijl en sociale betekenis geregeld bijzonder. Dat voorkomt na beëin diging van de korte of lange economische levensduur echter niet, dat sloop eerder regel is dan uitzondering. Ook in West-Brabant raken dit soort oude, industriële gebouwen in onbruik, ze staan leeg en vervallen in rap tempo. Het merendeel van de industriële gebouwen die tijdens de excursie op 17 september worden bezocht zijn overigens gered van verval. Het gebouw is of wordt gerestaureerd en zal daardoor ook in de toekomst deel blijven uit maken van de identiteit van West-Brabant. Industrieel brouwen De erfgoed excursie start in Breda bij de voormalige brouwerij De Drie Hoefijzers. De deelnemers worden hier in de hal van het hoofdkantoor ontvangen. De brouwerij dateert uit 1887 en is gebouwd om bier te brouwen op een industriële manier. Het Drie Hoefijzers terrein ligt vlakbij het station tegen het centrum van Breda aan. Zowel het voormalige hoofdkantoor, een icoon van art-deeo architectuur, als het oude brouwhuis zijn rijksmonument. Het hoofdge bouw wordt op dit moment gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een ander gebruik. Er worden in het gebouw 170 flexwerkplekken gecreëerd. Speciaal voor deze erfgoed- excursie mag binnen de verbouwing van het hoofdgebouw bekeken worden. Onder begeleiding van een gids kan de echte lief hebber bovendien met zaklamp - vanwege het schaarse licht - de oude brouwerij bekijken. De nationale maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van industrieel erfgoed (BOEi) doet onderzoek naar de her bestemmingmogelijkheden van de brouwerij. BOEi is bij meer projecten betrokken die tijdens deze erfgoedexcursie worden bezocht. Als eigenaar en planontwikkelaar bij zeep ziederij De Ster in Etten-Leur en eveneens als eigenaar bij de restauratie en herontwik keling van de loeloods in Roosendaal. Na de bezichtiging van De Drie Hoefijzers vertrekken de bussen naar Etten-Leur. De busroute voert onder meer langs de ontdempte vaart en langs andere oude industriële gebouwen in Breda. Onderhoud Aangekomen in Etten-Leur staat de lunch voor de deelnemers klaar in de voormalige zeepziederij De Ster. Hierin is tegenwoordig restaurant Saveurs gevestigd. De Ster uit 1914 werd gebouwd in een tijd dat de productie van zeep nog gebaseerd was op verhitten (zeepzieden). Kenmerkend aan dit industriële gebouw is de toren waarin het eigenlijke zeep zieden plaatsvond. De Ster huisvest tegenwoordig ook het centraal bedrijfsbureau en horeea-trainingseentrum van Stichting De Zuidwester, een organisatie voor jeugd en opvoedhulp. Na de lunch gaat de excursie verder naar Roosendaal. Daar wordt een bezoek gebracht aan de loeloods. De loods is onderdeel van het stationscomplex dat in 1907 werd aange legd samen met het station, het seinhuis, de seinbrug en de douaneloods. Alle gebouwen zijn rijksmonument. De loeloods met werkplaats diende tot eind jaren vijftig voor de stalling en het plegen van onderhoud aan de stoomloco motieven. In Nederland is geen gelijksoortig ander gebouw te vinden. Tijdens de excursie is de restauratie nog in volle gang, desondanks zal de loods ook van binnen bezichtigd kunnen worden. De excursie rondt af in het NS station van Roosendaal. Dit dateert uit 1907. De architect van de recente restauratie, de heer J.C. Ruland geeft de deelnemers aan de excursie uitleg over zijn aanpak. Vervolgens kan ook de ruimte van de SSVR (Spoorweg sport- en ontspannings vereniging Roosendaal) worden bekeken. In de brasserie van het station tot slot volgt een afsluitend drankje. 34 Heemschut augustus 2010

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschut - Tijdschrift 1924-2022 | 2010 | | pagina 36