Binnenplaats van Mariënhof met rechts de steunberen van de kloostergang, (foto's Jaap Balk). Burgerweeshuis Op de hoek Kleine Haag - Zuidsingel is een klein deel van het complex in gebruik bij het Burgerweeshuis, nog steeds een charitatieve instelling die een omvangrijk bezit beheert. De ingang is te vinden via een klein poortje aan de Zuidsingel waardoor men een smalle binnenplaats betreedt met aan het eind een deur met een trekbel: het Burgerweeshuis. De tijd heeft hier een beetje stilgestaan Dat geldt natuurlijk ook voor de statige regentenkamer met portretten aan de wand, een machtige bestuurstafel, een dik tapijt. Maar onder een schildering met tekst: 'De armen in de nood Wild hulp en liefde toonen Bedenkt ons kleyn en groot Die hier te saamen woonen, wordt de administratie van de instelling heel up to date verwerkt met behulp van toetsenbord en beeldenscherm. De ruimte van het Burgerweeshuis heeft nog een deur die uitkomt op de kloostergang naast de museumentree. Maar de deur blijft wel voor het publiek gesloten! Museum Het eigenlijke museum is onderge bracht op de twee verdiepingen van het kloostergebouw. Op de parterre zijn een paar zalen voor het inrichten van wisseltentoonstellingen. Het 'culi naire' verhaal begint op de hoogste verdieping bij de volkeren die voedsel verzamelden of zich door de jacht voedsel veschaften. Maar in het Nieuw Stenen Tijdperk komt de landbouw tot ontwikkeling en worden huisdie ren gefokt: in aardewerk wordt het voedsel bereid. Bij de Romeinen is duidelijk spraken van een somptueuze culinaire cultuur. Uit ongeveer het begin van onze jaartelling dateert een merkwaardig museumstuk: een romeins aardewerk potje gevuld bleken te geven. De oude kloostergan gen - overigens eerst bij de restauratie eind jaren veertig overwelfd - vormden een winkelhaak. Achter de kerk werd nu een derde gang gebouwd en door een verbindend gebouw tussen kerk en klooster werd de binne- plaats afgesloten tot een intieme ruimte die op zomerse dagen een waardevolle aanvulling is voor de gasten. Aan het naar de Stadsring gewende gedeelte van het complex is een aparte toegang, een ontvangst ruimte en de bar. Het kloostergebouw met zijn kruis kozijnen en luiken, met de muren geadeld door het patina van eeuwen, ligt haaks op het straatje De Kleine Haag, dat de Stadsring verbindt met de Zuidsingel. Hier is een glazen uitbouw tot stand gekomen, die een winkeltje met o.a. culinaire boeken herbergt en tegelijkertijd de ingang is van het museum. Daar zijn inmiddels in vijf maanden tijd zo'n 10.000 bezoekers gepasseerd. Poortje van het Burgerweeshuis aan de Zuidsingel. met lijsterborsten - een lekkernij die, kennelijk bedorven, werd weggegooid. De borstbeentjes van de lijsters bleven bewaard. In vitrines wordt de ontwik keling van het aardewerk en het kook gerei getoond, de witgedekte tafel doet haar intrede, aanvankelijk zonder bestek: de gasten brachten zelf hun mes mee. Maar de eetcultuur evolu eert, het museum toont een prachtige tafel met het kostbare Loosdrechtse porcelein. Men betreedt het ruim van een Oostindiëvaarder uitgerust overi gens met een geurorgel, waar de bezoeker naar keuze de geur van een specerij kan opsnuiven. Herfststemming rond Mariënhof. 'Fast food' Naast het steengoed van Regout staat fonkelend kristal en weelderig zilver werk. Uit de mobilisatiejaren 1914- 1918 is de hooikist, doosjes met surro gaten herinneren aan Wereldoorlog II. En teslotte zien we in de heden daagse tijd de opmars van 'fast food'. Uiteraard ontbreekt een collectie menukaarten niet aan de verzameling. Grand Feu Directeur B. Eltas van Flehite heeft ook de directie van het in Europa unieke Culinair Museum op zich genomen. Algemeen directeur van het Culinair Centrum Mariënhof is Bert Bruil, voormalig directeur van het Berghotel in Amerfoort maar Jon Sistermans - voormalig chef-kok en manager van De Kersentuin te Amsterdam - is directeur-culinair. Zijn trots is de in de rötisserie aange brachte 'Grand Feu', de eerste in Nederland. Het museum is van dinsdag tot vrijdag open van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. De organi satie wordt, onder professionele leiding, gedragen door een groot aantal vrijwilligers. J.Th. Balk isjree lance journalist te Amsterdam, en voorzitter van de Heemschut Persprijs. 13

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschut - Tijdschrift 1924-2022 | 1994 | | pagina 13