Binnenplaats van Mariënhof met rechts de steunberen van de kloostergang, (foto's Jaap Balk).
Burgerweeshuis
Op de hoek Kleine Haag - Zuidsingel is
een klein deel van het complex in
gebruik bij het Burgerweeshuis, nog
steeds een charitatieve instelling die
een omvangrijk bezit beheert. De
ingang is te vinden via een klein
poortje aan de Zuidsingel waardoor
men een smalle binnenplaats betreedt
met aan het eind een deur met een
trekbel: het Burgerweeshuis. De tijd
heeft hier een beetje stilgestaan Dat
geldt natuurlijk ook voor de statige
regentenkamer met portretten aan de
wand, een machtige bestuurstafel, een
dik tapijt. Maar onder een schildering
met tekst:
'De armen in de nood
Wild hulp en liefde toonen
Bedenkt ons kleyn en groot
Die hier te saamen woonen,
wordt de administratie van de instelling
heel up to date verwerkt met behulp
van toetsenbord en beeldenscherm.
De ruimte van het Burgerweeshuis
heeft nog een deur die uitkomt op de
kloostergang naast de museumentree.
Maar de deur blijft wel voor het
publiek gesloten!
Museum
Het eigenlijke museum is onderge
bracht op de twee verdiepingen van
het kloostergebouw. Op de parterre
zijn een paar zalen voor het inrichten
van wisseltentoonstellingen. Het 'culi
naire' verhaal begint op de hoogste
verdieping bij de volkeren die voedsel
verzamelden of zich door de jacht
voedsel veschaften. Maar in het Nieuw
Stenen Tijdperk komt de landbouw
tot ontwikkeling en worden huisdie
ren gefokt: in aardewerk wordt het
voedsel bereid. Bij de Romeinen is
duidelijk spraken van een somptueuze
culinaire cultuur. Uit ongeveer het
begin van onze jaartelling dateert een
merkwaardig museumstuk: een
romeins aardewerk potje gevuld
bleken te geven. De oude kloostergan
gen - overigens eerst bij de restauratie
eind jaren veertig overwelfd -
vormden een winkelhaak. Achter de
kerk werd nu een derde gang gebouwd
en door een verbindend gebouw
tussen kerk en klooster werd de binne-
plaats afgesloten tot een intieme
ruimte die op zomerse dagen een
waardevolle aanvulling is voor de
gasten. Aan het naar de Stadsring
gewende gedeelte van het complex is
een aparte toegang, een ontvangst
ruimte en de bar.
Het kloostergebouw met zijn kruis
kozijnen en luiken, met de muren
geadeld door het patina van eeuwen,
ligt haaks op het straatje De Kleine
Haag, dat de Stadsring verbindt met
de Zuidsingel. Hier is een glazen
uitbouw tot stand gekomen, die een
winkeltje met o.a. culinaire boeken
herbergt en tegelijkertijd de ingang
is van het museum.
Daar zijn inmiddels in vijf maanden
tijd zo'n 10.000 bezoekers gepasseerd.
Poortje van het Burgerweeshuis aan de Zuidsingel.
met lijsterborsten - een lekkernij die,
kennelijk bedorven, werd weggegooid.
De borstbeentjes van de lijsters bleven
bewaard. In vitrines wordt de ontwik
keling van het aardewerk en het kook
gerei getoond, de witgedekte tafel
doet haar intrede, aanvankelijk zonder
bestek: de gasten brachten zelf hun
mes mee. Maar de eetcultuur evolu
eert, het museum toont een prachtige
tafel met het kostbare Loosdrechtse
porcelein. Men betreedt het ruim van
een Oostindiëvaarder uitgerust overi
gens met een geurorgel, waar de
bezoeker naar keuze de geur van een
specerij kan opsnuiven.
Herfststemming rond Mariënhof.
'Fast food'
Naast het steengoed van Regout staat
fonkelend kristal en weelderig zilver
werk. Uit de mobilisatiejaren 1914-
1918 is de hooikist, doosjes met surro
gaten herinneren aan Wereldoorlog
II. En teslotte zien we in de heden
daagse tijd de opmars van 'fast food'.
Uiteraard ontbreekt een collectie
menukaarten niet aan de verzameling.
Grand Feu
Directeur B. Eltas van Flehite heeft
ook de directie van het in Europa
unieke Culinair Museum op zich
genomen. Algemeen directeur van het
Culinair Centrum Mariënhof is Bert
Bruil, voormalig directeur van het
Berghotel in Amerfoort maar Jon
Sistermans - voormalig chef-kok en
manager van De Kersentuin te
Amsterdam - is directeur-culinair.
Zijn trots is de in de rötisserie aange
brachte 'Grand Feu', de eerste in
Nederland.
Het museum is van dinsdag tot vrijdag
open van 10 tot 17 uur en zaterdag en
zondag van 14 tot 17 uur. De organi
satie wordt, onder professionele
leiding, gedragen door een groot
aantal vrijwilligers.
J.Th. Balk isjree lance journalist te
Amsterdam, en voorzitter van de
Heemschut Persprijs.
13