195 vangbare onderdelen zijn nu weer lever baar, ook in kleine aantallen, iets dat bij de moderne steenfabrieken ondenkbaar is. De jaarproduktie van deze steenbakkerij op basis van de aanloop in het eerste halfjaar is vergelijkbaar met de produktie van een na bijgelegen ultra moderne steenfabriek in een halve week! ONTSTAAN De naam Biezeveld is afkomstig van het drassige en praktisch onbruikbare terrein, dat de vader van de huidige steenbakker van de kerkvoogdij kon pachten en waarop de eerste oven in zelfwerkzaamheid werd ge bouwd. Voor de bouw van deze oven werd gebruik gemaakt van een partij vuurvaste stenen, die speciaal hiervoor uit een geslo ten gasfabriek te Culemborg werd gesloopt. Zelfwerkzaamheid en improvisatie is steeds het sleutelwoord voor de bedrijfsvoering ge bleven; alles is ter plaatse gemaakt of door hergebruik van overcompleet materiaal el ders verkregen. De stroomvoorziening bijvoorbeeld werd nog tot 1984 verzorgd door een generator, die werd aangedreven door de motor van een wielloze vrachtwagen. De bedoeling was oorspronkelijk om te ko men tot de bouw van een ringoven maar dat is er niet van gekomen, wel een tweede oven waarvan de stenen in de eerste oven werden gebakken. Beide ovens en een aan tal haaghuizen - rekken waarin de ongebak ken stenen worden gedroogd - vormen nog altijd de basis van het bedrijf. Een groot bouwmaterialenconcern te Haar lem werd in het begin van de jaren 70 eige naar van het bedrijf omdat twee van de drie compagnons zich terugtrokken. Maar begin '80 werd dit onderdeel als gevolg van bezui nigingen en omdat naar de opvattingen van de concerndirectie voor een dergelijk primi tief bedrijf in deze tijd geen plaats meer zou zijn gesloten. Dankzij een tweetal handela ren in bouwmaterialen, de heren Burgers uit Reuver en Schoenmaker uit Leeuwarden, die in hun werk veelvuldig geconfronteerd werden met onvervulbare vragen vanuit de monumentenwereld, kon eind 1984 met een kleine ploeg werklozen, afkomstig van door sanering gesloten steenbakkerijen uit de omgeving, een nieuwe start worden gemaakt. Gezien de grote vraag vanuit de monumen tenwereld lijkt een uitbreiding in de nabije toekomst tot de mogelijkheden te behoren. Hoe verschillend de behoefte wel is, blijkt wel uit de navolgende opsomming van steensoorten die inmiddels gebakken zijn: ijssel-, rijn-, vecht- en hilversums formaat, diverse soorten kloostermoppen, friese drie ling, utrechts plat en rooswinkel. WIJZE VAN VERVAARDIGING De grondstoffen worden voor een deel ter plaatse in Kerdriel gewonnen maar ook van elders, bijvoorbeeld Friesland, aangevoerd. In een voormaler wordt de klei aangemaakt, gemengd en tot de juiste stijfheid gebracht. De man, die dit onderdeel voor zijn reke ning neemt, wordt plaatselijk moddermaker genoemd. Twee hand vormers werpen ver volgens met kracht een klomp klei in een vooraf bezande vorm; dat hier een niet te onderschatten kracht voor nodig is blijkt wel uit het feit dat het gewicht van de klei- klomp voor de Haarlemse stadhuisstenen ongeveer 17 kilo bedroeg. Na het afstrijken met een ijzerdraad wordt de bak gelost door omkering op een plank die in een buitenrek, een haaghuis genaamd, te drogen wordt ge zet. Afhankelijk van het seizoen, de tempe- van het bakproces gegeven; naast menging van klei met andere soorten klei of andere produkten, is ook het toevoegen van stoffen en de hoogte van de temperatuur van grote invloed op het uiteindelijke produkt; alleen een zeer bekwaam en ervaren steenbakker kan met succes een dergelijk proces sturen. Door de sterke mechanisering en computeri sering dreigt ook dit ambacht eveneens uit gestorven te raken, vandaar de opluchting in de monumentenwereld over het feit dat dit bedrijf opnieuw 'tot leven is gewekt' In het midden van de 70-er jaren werkten Een van de twee ovens tijdens het leegruimen 'Groene steen' tijdens het (natuurlijk) droogproces ratuur, de vochtigheidsgraad en het formaat van de vormeling duurt het 3 dagen tot 6 weken voordat hij droog genoeg is om in de oven te worden opgesteld voor het bakken. Als de oven volgezet is wordt deze met een wand afgesloten van los op elkaar gestapel de stenen die aan de buitenkant met modder wordt afgesmeerd. In ongeveer 40 uren is de baktemperatuur van ca. 1100°C bereikt; na een koelperiode van 5 dagen, waarbij de gestapelde wand steeds verder wordt ver wijderd, kan het baksel met een kruiwagen uit de oven worden gehaald. Uiteraard wordt hier een overgesimplificeerd beeld hier 16 man; op dit moment echter 5maar - zoals gezegd - binnenkort kunnen dat er ca. 10 worden. Door proeven met isolatiemate riaal wordt geprobeerd het werkbare gedeel te van het jaar uit te breiden. Blootstelling aan vorst maakt dat de vormelingen in de haaghuizen ongeschikt voor het bakproces worden. TOEKOMST Gezien de grote behoefte, die er bij restau raties over het algemeen bestaat aan passen de steen, ziet de toekomst van dit bedrijf er

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschut - Tijdschrift 1924-2022 | 1985 | | pagina 13