26 teit van het gemalen meel valt zeker niet te klagen; velen prefereren zelfs het op de molen gemalen meel boven dat van de grootmaalderijen, waar het graan tus sen stalen rollen wordt gewalst en daardoor minder van kwaliteit zou worden, o.m. tengevolge van tempe ratuursverschillen. Fig. II toont duidelijk de inwendige constructie van de korenmolen. De molenwieken brengen de molenas en daarmede het houten kroonwiel aan het draaien, dat grijpt in een rondsel, eveneens van hout, dat de spil of koning in beweging brengt. Aan het ondereinde van deze koning bevindt zich een van kammen voorzien wiel, het spoorwiel, dat op zijn beurt weer grijpt in rondsels. Ieder rondsel brengt een spil in beweging, waardoor de bovenste molensteen, de loper, gaat draai en over de andere, de ligger. De molenstenen bevinden zich in een kuip, waarboven een stortkaar is aange bracht, waarin het graan wordt gestort, dat van hieruit tussen de maalstenen valt. Het vermalen meel wordt een verdieping lager opgevangen in de maalbak, waar aan de meelzak hangt. In de molenstenen worden kerven gehakt (de stenen worden „gebild") met behulp van speciale scherp- of bilhamers. Dit billen is een zeer belangrijk werkje, om dat daarvan de kwaliteit van het meel voor een groot deel afhangt. Hebben de groeven hun scherpe kanten verloren, dan dient opnieuw gebild te worden. Oudtijds gebruikte men daarbij billampen, die een helder licht verspreidden en het billen gedurende de nacht mogelijk maakten. De molenstenen zijn gemaakt van natuursteen of kunststeen. De natuurstenen zijn van basaltlava (blauwe of Duitse stenen) of van „kwarts" (Franse stenen)De kunststenen van tegenwoordig worden ge goten; zij zijn gemakkelijk in het gebruik, doordat zij niet zo moeilijk te scherpen zijn en minder snel slijten. Belangrijke voordelen dus! Er zijn verschillende ma ten: 17-ders, 16-ders en 15-ders, d.w.z. met resp. 1.50,

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschutserie - Boekje 1941-1954 | 1949 | | pagina 31