HOOFDSTUK VII UIT DE GESCHIEDENIS VAN HET BRANDERSBEDRIJF De naam Schiedam is door de producten van het brandersbedrijf zoo bekend geworden over de wereld, dat niet over deze stad kan geschreven worden zonder een en ander van deze belangrijke bedrijfstak te vertellen, die reeds gedurende vele eeuwen te Schiedam bloeit en nog heden ten dage wordt uitgeoefend, waarbij de oude roem gehand haafd bleef. Wanneer deze nijverheid zich te Schiedam ves tigde valt niet met zekerheid te zeggen; wel is bekend, dat deze in Rotterdam en Weesp met succes werd uitgeoefend en dat het vooral deze plaatsen waren, die de stad aan de Maas de loef afstaken, tot dat Schiedam zijn positie op dit gebied begon te veroveren. In andere plaatsen was dit bedrijf van weinig of van voorbijgaande beteekenis. Nadat de „ghebranden wijn" hier te lande uit het buitenland werd ingevoerd uit Frankrijk kwam de wijnbrandewijn, uit Duitschland die uit koren werd gestookt ging men er hier in de tweede helft der 16e eeuw meer en meer toe over zelf de brandewijn (moutwijn) te bereiden. Intusschen waren er beletselen, die een groote uit breiding in den weg stonden, zoodat de Schie- damsche jenever-industrie zich nog niet voldoende kon ontwikkelen: de accijns, die toen reeds werd geheven. Men leest, dat „den soberen aftreck van de moutwijnbranderijen ende den sleghten toe- standt van de branders van dien" oorzaak waren, 57

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschutserie - Boekje 1941-1954 | 1948 | | pagina 61