steelpan van rood aardewerk in velerlei afmetin gen; de rand is over het algemeen zeer eenvoudig afgewerkt. Soms, vooral bij de oudste vertegen woordigers van dit soort gebruiksvoorwerp, vormt het handvat een koker, waarin men een houten steel kan steken, wanneer er kans bestaat om de handen te branden. Dit nuttig huisraad schijnt men in de keuken voor duizend en één doeleinden te hebben gebruikt. Uiteraard braken de steelpannen nog al eens en daardoor zal het voor den potten bakker een dankbaar artikel zijn geweest (Afb. 34). Hoewel de steelpan voor alles en nog wat te ge bruiken was, schijnen er toch nog van die bijzon dere gerechten bestaan te hebben, die het voorhan den zijn van een zeer bijzondere steelpan noodza kelijk maakten. Het model van afb. 19 doet wel iets denken aan de Romeinsche bronzen casserolle, hoe wel de steel daar veel meer domineert dan bij dit stuk. Maar dat is in aardewerk ook niet zoo goed mogelijk. Wellicht heeft men juist dit soort steel pan gebruikt om mosselen te koken. Blijkens de vondsten in de afvalputten beteekende een portie mosselen omstreeks 1400 voor velen al een geliefde lekkernij. Van de steelpannen naar de steelpannetjes is maar een kleine stap. Het zijn meest schoteltjes met een middellijn van ongeveer 8 cm. Soms van onder ge heel vlak, soms voorzien van drie kleine uitschul- pingen aan den rand van het standvlak. Het hand vat is altijd maar eenige centimeters lang. Zij zul len gediend hebben voor pastijtjes, ragout, mos terd, zout en kruiden, waarmee men in de vijftien de en zestiende eeuw de maaltijden smakelijker maakte. Na de middeleeuwen komen de schoteltjes 124

Periodieken van Erfgoed Vereniging Heemschut

Heemschutserie - Boekje 1941-1954 | 1948 | | pagina 122