99
Ede in Devonshire
Hardwich
Puttingham in Bucking-
Ede
Harderwijk
hamshire
Escote in Worcestershire
Putten
Eschoten (vroeger
Escote, huis bij Ede)
(Deze lijst is ontleend aan een artikel in het Algemeen
Handelsblad).
B ij B 1 z. 43. Dit merkwaardig voorschrift, betreffende het
stemrecht te Bunschoten, is ontleend aan Postma „De Frie-
sche Kleihoeve", in welk boek tevens uitgebreide onderzoe
kingen over de verdeeling van den grond in Friesland zijn
vervat.
B ij B 1 z. 45. Aan een verordening betreffende de kroon
domeinen van Karei den Groote zij het volgende ontleend
Wij bepalen, dat onze ambtenaren in hun tuinen alle plan
ten verbouwen, en welleliën, rozen, rolklaver, salie, augur
ken, komijn, meloen, rozemarijn, karwij, anijs, heliotroop,
venkel, andijvie, kruizemunt, wortelen, pastinaken, spinazie,
kool, uien, knoflook, meekrap, (bovendien worden nog vele
andere planten genoemd).
Van de vruchtboomen moeten gekweekt worden verschillen
de appel- en pereboomen, mispels, tamme kastanjes, per
ziken, hazelnoten en verschillenden soorten kersen.
Wij bepalen verder, dat onze ambtenaren de door ons be
paalde maten gebruiken: schepel (52 liter), sexter (3%
liter) en den emmer van 8 sexter.
Wij bepalen, dat onze ambtenaren van de opbrengsten van
iederen arbeid één-tiende deel afgeven aan de kerken, welke
zich op onze kroongoederen bevinden.
Wanneer onze ambtenaren werk voor ons laten uitvoeren
zaaien, ploegen, oogsten, maaien, druiven plukken, dan zullen
zij gedurende de werktijden zorgvuldig toezicht houden,
dat alles goed gebeurt.
De tijden, die de ambtenaar voor onze eigen bedrijven werkt,
moeten op lijsten worden ingevuld.
Met de grootste zorg dient erop gelet te worden, dat alles
wat met de hand wordt verwerkt, zooals spek, gerookt
vleesch, worst, pekelvleesch, wijn, azijn, mosterd, kaas, boter,
mout, bier, mede, honig, was, meel, zoo zindelijk mogelijk
wordt bereid.
De kelders van het domein moeten zich in goeden staat
bevinden.
7*